Hesten min har ofte løs mave – diare. Hva kan jeg gjøre?

Tørt og godt høy er aller viktigst. Regelmessig bruk av Darm Activ kan også hjelpe på problemet, dersom godt høy ikke hjelper i tilstrekkelig grad.

Hesten min bytter pels og føler seg ikke så bra. Er det noe jeg kan gjøre?

Når hesten skifter pels er dette en stor belastning for kroppen. I disse periodene er det viktig at fordøyelsesystemet og kroppens rensesystemer virker godt. Godt og tørrt høy er selvfølgelig viktig også her. I tillegg kan regelmessig bruk av Darm Activ og Leberschutz Forte bidra til å gjøre periodene mindre krevende for hesten.

Hesten er urolig og virker nervøs. Hva kan jeg gjøre for å roe den ned?

Det kan være veldig mange ulike årsaker til at en hest er urolig/nervøs, så å gi et generellt svar på dette er umulig. I midlertid kan ett regelmessig tilskudd av Kräuter Meadow Herb og Magnesium Forte bidra til at hesten blir roligere. I Kreuter Meadow forte er det mange ulike typer urter. Noen av disse har generellt beroligende virkning. Magnesium har også en beroligende virkning.

Hesten min er vanskelig å ri. Jeg får ikke til det jeg vil – hva kan jeg gjøre?

Det er kan være mange årsaker til at en hest er vanskelig å ri. Å gi et generelt svar er ikke mulig, men forsikre deg først om at forseddelen du bruker gir tilstrekkelig næring, at hesten ikke har problemer med tennene, eller plager med muskler, skjellet, høver osv. Altså at den ikke har noen fysiske plager som gjør det vanskelig. Hvis alt dette er i orden, kan det være noe i samspillet mellom deg og hesten din som kan bli bedre.

Hesten virker utrygg på seg selv. Hva kan jeg gjøre?

Noen hester er mindre trygge på seg selv enn andre. Dette kan gi seg mange utrykk. Hvordan en kan hjelpe hesten til å oppnå større trygghet handler ofte om å opparbeide et godt tillitsforhold mellom hest og rytter/eier. Hesten må stole på mennesket som handterer den. Tillit opparbeides over tid og krever en bevist holdning fra mennesket og også kunnskap om hvordan hester «tenker og føler».

Jeg har vanskeligheter med å få hesten på tilhenger/bil. Hva kan jeg gjøre?

At det er vanskelig å få en hest til å gå på henger er ikke uvanlig. Når du skal ha hesten på henger eller bil er det viktig at du er rolig og trygg på det du gjør. Hesten merker veldig fort hvis du er usikker. Vær bestemt, men vennlig. Ikke stress og lag masse støy rundt dette. Pust dypt og vær trygg og bestemt. I blant kan det også være at hengeren ikke har riktig størrelse for den aktuelle hesten, så sjekk dette. Husk at hesten er ett fluktdyr, så når noe føles utrygt, vil den første innskytelse være å løpe vekk fra det som ikke føles trygt. Når en hest skal inn på en henger, føles det for noen hester som å gå inn i en mørk hule uten fluktmuligheter. I blant kan det være nok å åpne sidedøra på hengeren, så litt lys slipper inn og det ikke ser så stengt ut lengre.

Hesten gjør ting den ikke skal gjøre, f.eks småbiter, er urolig under stell, lytter ikke til beskjeder under ridning osv. Hva kan jeg gjøre?

Når hesten har denne type adferd, skyldes det ofte at den ikke riktig vet hvordan den skal oppføre seg. Dialogen mellom hest og rytter/eier er ikke slik den burde. Det kan være mange årsaker til dette, men det er også ofte ganske enkelt å få til endringer som gjør situasjonen bedre for begge. Grunnleggende er at hest og rytter/eier stoler på hverandre og at hesten vet hvem som er «sjefen» og hva som er lov og ikke lov.

For å få dette til er det nødvendig med konsekvente gjentagende handlinger. Alltid samme reaksjon og samme handlingsforløp. Igjen og igjen – helt til det er lært/avlært – alt ettersom hva det er snakk om.

For å kunne gi mer konkrete råd på dette er det nødvendig å se på den konkrete situasjon og samspillet mellom hest og rytter/eier.

Kontakt ossgjerne på post@tilhest.no, så kan vi sammen se hva som kan gjøres.